- Es podria dir que han augmentat les estafes d'utilització de plantilles conegudes?
- La quantitat d'estafes augmenta any rere any, conforme es redueix el nivell necessari per a nous delinqüents que accedeixen al món del ciberdelicte. L'ús de plantilles en casos d'estafes és només un exemple de com de senzill que s'ha tornat per a algú sense massa coneixements realitzar una campanya de frau actualment, el que, inevitablement, repercuteix en el nombre d'estafes i cíber-amenaces que veiem diàriament.
- A Espanya, hi ha alguna zona que estiga especialment afectada? I, en concret a Ontinyent, hi ha empreses o particulars afectats?
- No és habitual que els ciberdelinqüents filen tan prim a l'hora de preparar campanyes com per a dirigir-les a regions específiques d'Espanya, encara que a vegades hem vist alguns correus maliciosos en llengües cooficials com el català. No obstant això, el nombre de víctimes sol ser major en aquelles regions més poblades, per mera probabilitat estadística.
- Què és el que ens converteix en potencials víctimes? La selecció de possibles persones o empreses estafades és aleatòria?
- Els ciberdelinqüents solen dirigir les seues campanyes als usuaris de manera general i tan sols es preocupen d'adaptar-les segons el seu propòsit (robatori de credencials bancàries, robatori de credencials d'altres serveis en línia, instal·lació de troians, etc.). No obstant això, aquelles persones que tenen en compte algunes mesures de seguretat bàsiques són menys propenses a caure en aquesta mena de paranys.
- Quines són aquestes mesures bàsiques?
- A nivell d'usuari aquestes serien: mantindre actualitzats els sistemes operatius i les aplicacions de tots els dispositius que utilitzem; comptar amb contrasenyes fortes i robustes i utilitzar mesures d'autenticació de doble factor com Google Authenticator; instal·lar solucions de seguretat en tots aquells dispositius que ho permeten. Per a la majoria d'usuaris un antivirus pot ser suficient, però existeixen solucions més completes per a aquells que ho necessiten; informar-se de les tendències en matèria de seguretat i campanyes de cíber-amenaces en alguna de les múltiples webs que existeixen, incloses les que proporcionen organismes oficials com el Incibe, i desconfiar de tot tipus de missatges no sol·licitats, encara que suposadament provinguen de fonts de confiança com a organismes oficials, empreses reconegudes, amics i familiars.