Davant la pròxima convocatòria sectorial del PERTE d'Economia Circular que es publicarà en breu, ATEVAL, en col·laboració amb l'empresa Fi Group, ha celebrat hui a Ontinyent una jornada informativa per a conéixer les oportunitats de finançament públic per al sector tèxtil i la seua cadena de valor. Les inversions previstes inclouen ajudes per valor de 492 milions d'euros i la major part de les subvencions d'aquest projecte estratègic es destinaran a sectors que aborden reptes de sostenibilitat, com el tèxtil.
L'acte ha sigut seguit per més d'una trentena d'empresaris tèxtils i ha comptat amb la participació Manuel Rosalén, director general d'Indústria de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme; José Monzonís, director general corporatiu de l'Observatori del Tèxtil i la Moda; Pepe Serna i Salomé Beneyto, com a president i gerent d'ATEVAL, respectivament, i la participació de representants de Fi Group i de l'Institut Tecnològic AITEX.

L'economia circular suposa un sistema de producció i consum en el qual s'optimitzen els recursos i es minimitzen els residus generats. Per a això, serà necessari impulsar la transició de l'actual model econòmic lineal basat a produir-consumir-tirar en el qual es reduïsca la petjada ecològica i es fomenten accions com el reciclatge i la reutilització dels productes.
El sector tèxtil, tradicionalment amb consums energètics significatius i amb cada vegada més imposicions i necessitats en l'àmbit de la circularitat, s'enfronta a un moment crític d'apostar per noves solucions tecnològiques, que li permeten complir amb els objectius imposats per les diferents normatives mediambientals a futur i que permeten millorar la seua competitivitat gràcies a una baixa dependència dels combustibles fòssils i a l'aplicació de noves formes de fabricació i gestió de residus.
En aquest context, Claudia Marín, Industry Strategy Granter de Fi Group, ha sigut l'encarregada de presentar el PERTE d'Economia Circular, en el qual col·laboren les diferents Administracions públiques, empreses i centres d'investigació i que busca accelerar la transició cap a un sistema productiu més eficient i sostenible en l'ús de matèries primeres. Per a això hi ha previstes, inversions que inclouen ajudes per valor de 492 milions d'euros i s'espera mobilitzar recursos superiors als 1.200 milions fins a l'any 2026. Una de les dos línies clau d'aquest pla estratègic se centra en actuacions sobre sectors clau com el tèxtil.
La jornada ha acabat amb una taula redona que ha comptat amb la participació de Raúl García, director general de Recuperats Llacer SL; Jorge Mataix, director general de Belda Llorens Yarns; Rafa Agulló, cap d'operacions d'INTERFABRICS SL, Grup Aquaclean i Pablo Gallego, Promotor Nacional d'Humana Spain i que ha estat moderada per la gerent d'ATEVAL, Salomé Beneyto.
En aquesta, s'han posat sobre la taula els principals reptes que identifiquen les empreses enfront del tsunami legislatiu que li ve al sector tèxtil, així com els mitjans que necessiten per a poder-los afrontar i que se centren en inversió i ajuda. Que les ajudes siguen realment efectives dins del termini i en la forma corresponent per a desenvolupar i modernitzar la indústria i per una altra rebre el suport per part de les grans cadenes/marques que realment valoren l'acreditació d'impacte ambiental de les peces.
D'altra banda, s'ha posat en valor la col·laboració i la creació de xarxes cooperació per a poder-se adaptar a les noves legislacions. Respecte a l'accessibilitat de la convocatòria de subvencions inclòs el PERTE d'Economia Circular les empreses consideren que és una oportunitat per a fer un salt tecnològic que és necessari per al sector.